lauantai 31. joulukuuta 2011

Lampaan käsittelykurssi 4.2.2012

Ihminen katselee maailmaa saalistajan ja keräilijän silmin. Lampaan näkökulma on saaliseläimen näkökulma, jota ihmisen on välillä vaikea ymmärtää.

Lampaan käsittelykurssilla katsellaan ympäristöä lampaan silmin sisällä lampolassa ja mietitään miten käyttäytyminen muuttuu avoimessa ympäristössä. Miten lampolan rakenneratkaisut ja laumakäyttäytyminen sopivat yhteen? Tutustutaan lampaan aistimaailmaan erityisesti näköaistin kautta. Opetellaan ottamaan yksittäinen lammas kiinni laumasta jahtaamatta eläimiä. Jaetaan lammasryhmä haluttuihin yksilöihin koskematta lampaisiin.

Kurssilaisilta odotetaan aktiivisuutta omien tarpeiden kautta. Voimme käydä käytännössä läpi esimerkiksi erilaisia lääkkeenanto- tai kiinnipitomenetelmiä tai sorkanleikkuuta.

Kurssimaksu 45e, Nimikkolampaan haltijat 35e, max 8 hlö.
(1paikka vapaana 29.1. )

Ilmoittautumiset ja kyselyt katja.sikka@pp.inet.fi

torstai 22. joulukuuta 2011

Jouluhavujen aika

Lampaat saivat taas perinteiset jouluhavunsa. Tänä talvena aloitimme uuden perinnebiotoopin raivaamisen lähimetsään. Lampaat tulevat siis parina seuraavana vuonna saamaan normaalia enemmän havuja pitkin talvea!

 
Eipä kovin talvisia tunnelmia :)


 
 Tänä vuonna ei käytetty hevosvoimia vaan miesvoimia. Kylläpä lampolaan oli piiitkä matka ja monta reissua.


 Joulu on rutiineja ja lampolan havut ovat meidän suurimpia rutiinejamme.


 Kuusentuoksustako se joulu alkaisi?

perjantai 9. joulukuuta 2011

Lypsypöytä

Siitä se sitten lähtee. Lypsypöydän rakentaminen. Kävimme kyllä ensin Saloniemellä vähän testaamassa korkeus- ja leveysasioita. Punkalaitumella Miina Huittisen luona näimme myös vähän kapeamman ratkaisun. 


Betonilattia esille, vanha karsinanpääty irti ja uutta mittailemaan.


Seinä olis niinku siinä.


Lampaat kurkkivat muista karsinoista ihmeissään kun sirkkeli lauloi ja ruuvit nirskuivat poratessa.


Pohja tehtiin aiemmin muuhun käyttöön hankitusta porsasritilästä. Leveys suunniteltiin niin, että ylettyy hyvin asettamaan lypsimet, mutta lampailla on myös tilaa ohittaa toisensa ilman putoamisvaaraa. Korkeus niin, että reunasta saa hyvin nojaustukea tarvittaessa.

 Missä taso, siellä roju.


Parsi on kymmenelle uuhelle ja se suljetaan yhtä aikaa. 


Ramppi on irrotettava, jotta tila toimii myös karsinana. Ketterät saaristolaiset kipuavat mielellään pöydälle. Alastuloa varten pitää vielä asentaa mattoa tms. liukuesteeksi. Lampaat pääsevät hyvin pöydän alle, jolloin ruokintakouruja voi käyttää normaalisti siltäkin kohdalta.


Jouluvalot on, mutta ruokintakouru puuttuu! Parsi tuli myös vähän liian matalalle. Syöminen onnistuu, mutta maisemien katseluun ei saa nostettua päätä kunnolla ylös. Kelvatkoot hetken aikaa ja säädetään myöhemmin korkeammalle.


Kehitys kehittyy! Nopea halpaversio  löytyi ruokakaupasta alle 2 euron kappalehintaan.


 
  Kyllä nyt kelpaa syödä omasta kiposta!


Parsi aukeaa niin leveälle, että välillä kaksi lammasta tunkee samalle astialle. Mutta ei hätää, paalinaru pelastaa taas tilanteen! Oiva stoppari muokataan kiertämällä naru sopivaan kohtaan ja tekemällä umpisolmu.


 Yläpilvellä on hyvänmuotoiset utareet  käsinlypsyyn!


Kaikista utareista ei voi sanoa samaa, mutta taitava lypsäjä saa maidon lampaasta kuin lampaasta. Kannukoneesta uupuu vielä pari liitintä ja vakuumikoneesta yksi hitsaussauma. Kunhan ne saadaan kuntoon niin sitten aloitetaan konelypsyn testaus.